Followers

Adakah itu cinta... #8





Dua tahun sebelum...
“Kenapa you dah berubah? Kenapa bila I ajak you jumpa, you selalu bagi alasan la, busy la...tahu tak dah berapa lama kita tak jumpa? I ni dah macam ada girlfriend tapi macam takdak plak...” luah Khairul. Gadis dihadapannya kini sudah jauh berubah berbanding sebelumnya.
“You jangan banyak songeh boleh? Dah I kata busy tu busy lah. You ni tak paham ke ha?” balas gadis itu sedikit keras.
“Kenapa you marah ni sayang... I tanya you baik-baik ja.. janganlah macam ni, you tak rindukan I ke?” ujar Khairul tenang. Sesi pujuk memujuk di taman riadah itu agak tidak menjadi. Orang disekeliling mereka sedikit pun tidak didipedulikan.
“Eh, dah la. I rimas lah, rimas! Tahu tak?” bentak gadis itu. “Dah la, I nak balik!” Gadis itu terus berlalu tanpa menoleh ke belakang. Khairul tidak mampu lagi untuk membuat apa-apa. Dirinya begitu kecewa! Apakah salahnya? Semakin hari gadis yang disayanginya itu semakin jauh dari hidupnya.  

aku nak jumpa kau bole?”
Suhaila lantas membalas. “Bila? Tp knpa?”
Send.
“Jumpa petang ni kat taman dekat rumah u petang ni. Okebai!”
Suhaila terkesima. Jantungnya berdegup laju. Seperti baru sahaja berlari seratus meter. Di baca mesej Khairul yang diterimanya itu berulang kali. ‘betul ke tak mamat ni. Siap ber I you bagai. Pelik-pelik la. Haishhh...seram!’

Aku nak lamar kau!”
Suhaila terkedu. Benarkah apa yang didengarinya ini atau dia hanya bermimpi? Tidak! Ini reality. Oh, sungguh lidahnya kelu untuk berkata-kata.
“Sebenarnya aku dah lama suka kat kau.. mungkin kau tak percaya atau anggap ini satu gurauan tapi ini luahan hati aku sendiri. Aku bersungguh kali ini!” luah Khairul lagi. Gadis dihadapnnya itu diam sepi tanpa kata. Adakah gadis itu akan menolaknya? Khairul gelisah.
“Errr..tapi kenapa aku?” hanya itu yang terkeluar dari mulut Suhaila. Jantungnya sangatlah berdegup laju.
“Sebab Allah bagi aku petunjuk. Kau yang hadir...” jawab Khairul dengan sedikit perasaan lega. Akhirnya gadis dihadapnnya itu mahu bersuara juga.
“Tapi..tak rasa ka macam awal sangat? Err..maksud aku, yelah kita kan baru ja nak kenal hati budi masing-masing...” kata Suhaila lagi. Dia masih belum pasti untuk membuat keputusan. Namun di dalam hati begitu sukar untuk digambarkan dengan kata-kata. Adakah ini cinta?
“Baru atau lama perkenalan sesorang itu tak menjamin kebahagiaan sesuatu hubungan. Aku terima kau seadanya dan aku harap kau pun begitu. Alaaa..kita dah lama kenal, cuma tak rapat ja kan? Hampir tiga tahun kita di sini. Kau ja tak nak kenal aku..” jelas Khairul dengan senyuman nakal.
‘Eh, tiga tahun? Errr...tak lain tak bukan, mesti komplot dengan Azim la ni...’ desus hatinya. “Aku serius ni kau senyum-senyum pulak. Tumbuk kang...! ” kata Suhaila sambil menunjukkan sebijik penumpuk.
“Laaa.. aku pun serius la.. “ Khairul kembali serius. “Habis ja belajar ni aku akan cari kerja cepat-cepat, kumpul duit banyak-banyak dan InsyaAllah aku nak masuk meminang kau untuk jadi isteri aku yang sah.”
Suhaila terkesima lagi. Meminang? Kahwin? Ok, nervous. “Tapi aku tak cantik, tak seksi macam orang lain, tak pandai masak...”
“Sebab itu la aku suka kau, sayang kau,” pintas Khairul. Tak cantik ka, tak seksi ka itu takdak masalah bagi aku. Janji pasal yang masak tu, pelan-pelan la belajar sayang oi... Tak kan nak biar suamimu ini hari-hari makan kat kedai kot...” tambah Khairul lagi. Sempat lagi mengusik.
“Eeee, gatal!” balas Suhaila sambil membuat mimik muka kegelian. Kemudian, mereka sama-sama ketawa. Bahagia! Inilah cinta...

Dua tahun sebelum lagi...
“Baru aku tahu kenapa!”
Gadis yang membelakanginya menoleh. Dari raut wajahnya kelihatan sangat terkejut.
“Terkejut? Patutlah sekarang ni perangai lain macam. Rupanya ada jantan lain!” kata Khairul dengan nada agak tinggi. Dia cuba mengawal kemarahan kerana dia sedar bahawa dirinya sekarang di tempat awam. Kalau diikutkan hati, dah lama mati perempuan itu dia kerjakan, termasuklah lelaki ketiga itu!
“Aku bole terima lagi kalau kau mengaku sendiri tapi kalau aku dah nampak dengan mata kepala aku sendiri, memang tak!” Khairul lantas pergi meninggalkan pasangan yang terpinga-pinga itu. Dirinya terasa bodoh kerana dipermainkan sebegitu rupa. Sakitnya hati!


Tamat

p/s : habis! amacam? ce komen sikit..


Nurul : terima kasih kepada korang yang sudi mengikuti kisah Adakah Itu Cinta dari mula sampai akhir. ^^


Like My Blog Page

11 tak suke masam jugak kan? ^^:

kajaharuna said...

terima kasih bagi tahu~ dengan kadar segera panggil adik saya yang kaki novel itu.. :)

Cik Nurul said...

kajaharuna


hihi adek ade blog x?

NEPH said...

abis camtu jew........ :-(

Juliet_iRa~" said...

alaa..

ending nya bukan happy ending..heee

keciwa..;p

psss : jom gi cameron..heee...ira da update gambar baru..:D

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Owh..khairul ni pernah dipermainkan ke..

Happy endinglah ni kan..akhirnye dia bersama dengan Suhaila..^^

m!3yr4h_LolLy said...

lelaki dipermainkan ? macam menarik jep. sebab sebelom2 nie perempuan yang dipermaenkan. suke la ! ;)

Apeach Blogspot said...

2 tahun sebelum lagi?xpaham.apa maksudnya?

✿ pink velvet ✿ said...

yeay! sekarang sudah tahu kisah cinta SUHAILA n KHAIRUL yg bukan name sebenar tu, kih3~~

kim salam kat AZIM, wakakaka~~~

Pondok Usang said...

C.I.N.T.A - XPDC

Nura Qyra said...

heyy thre .. so this is the love story tht they alwys sayzz .. so interesting , now i knw who is them in ths stry .. anywys nice ending .. :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

menarik menarik:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Segala Yang Tertera Adalah Hak Milik Belog Cik Nurul Saye Tak Suke Masam oke