Followers

kebaikan sujud dalam solat

Assalammualaikum... Hello readers!

Dah bace tajuk tu? Haaa... Nurul nak sharing dengan u ols lah. sharing is loving rite? Hihi

Sila rajenkan diri untuk membace ye.


Pakar sains mengatakan sujud ketika solat adalah waktu manusia paling menggalakan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya. Percaya atau tidak, berikut adalah hikmah yang diperoleh daripada perbuatan bersujud ketika sembahyang.

  1. Membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit daripada tempat asalnya.
  2. Membetulkan pundi peranakan yang jatuh.
  3. Mengurangkan sakit senggugut ketika haid.
  4. Melegakan paru-paru daripada ketegangan.
  5. Mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa. Kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh.
  6. Memberi dorongan supaya mudah tidur.
  7. Menggerakkan otot bahu, dada,leher, perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud. Pergerakan otot ini akan menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik,secara semula jadi dan ia juga akan memastikan kelancaran perjalanan darah.
  8. Bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik,mudah berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit buah dada.
  9. Sujud juga mampu mengurangkan kegemukan.
  10. Pergerakan bahagian otot sewaktu sujud juga boleh memudahkan wanita bersalin.organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut.(Convulsions).


Hah, dah bace? Teruja bukan. Nurul yang baru pestime bace rase kagum sangat! Itu baru sebahagian. Nak bace full klik link wana merah di bawah tu ye.

Sesungguhnya, setiap satu satu kejadian ada hikmaNya. Wallahu ‘alam.



Artikel penuh di SINI.

Nurul : tahniah classmate nurul, ZONE HACKING yang Berjaya dapat nombor 1 dalam pertandingan Securing Cyber City Challenge! Congrets u ols... weeeeeee :D


Like My Blog Page

14 tak suke masam jugak kan? ^^:

Ungu Violet said...

yup..byk kelebihan2 bersujud...dgn itu jgnlah kita tinggal solat yerr..:)

Cik Nurul said...

Ungu Violet : betul tu! =)

nida husna said...

nice entry :)

Cik Nurul said...

nida husna : tq dear.. :)

ade2mama said...

rajin2 la solat ye:)

Cik Nurul said...

ade2mama : wajib! =)

budakijaupendek said...

terima kasih utk info berguna nie (:

MaYa MustWany said...

setiap gerakan dalam solat de kelebihan dalam kesihatan..

Cik Nurul said...

budakijaupendek : sama sama kaseh dear.. =)

Cik Nurul said...

MaYa MustWany : betul! =)

tiefazatie said...

setiap apa yg disuruh..pasti ada hikmahnya..kte je yg xmendalaminya..=)

Cik Nurul said...

tiefazatie

betul tu ifa... =)

apeXogamY said...

best2..rugi lah sape yg tak tahu n tak buat kan..semoga kite semua istiqamah sujud kepada-Nya :)amin..

Cik Nurul said...

apeXogamY

tawu xpe... InsyaAllah..harap begitu.. aminnn...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Segala Yang Tertera Adalah Hak Milik Belog Cik Nurul Saye Tak Suke Masam oke